Mí pacienti a další zvířata : jak se stát veterinářkou a nezbláznit se z toho - Fincham-Gray, Suzanne (Esence (Euromedia Group), 2019)
Dojemný i odborně erudovaný příběh o životě stráveném ve společnosti zvířat. Autorka - veterinářka uvažuje ve svém debutu o univerzální zkušenosti vztahu lidí a zvířat a o mnoha způsobech, jakými tento vztah mění naše životy. Snaha naplnit si dětský sen o práci veterináře přivedla autorku původem z Británie na cestu od pasteveckých farem ve Walesu až do velké veterinární nemocnice ve Filadelfii v USA, kam přijela jako stážistka a kde od té doby žije. V tomto souboru příběhů píše o své cestě od nejisté studentky po kompetentní lékařku, která je oddaná své práci a svým pacientům, ale také a především o některých nejvíce emocionálně náročných a naplňujících případech své kariéry, přičemž je přibližuje i s velkou odbornou erudicí a s detailními souvislostmi. Stejně jako mnozí lékaři, i veterinář vidí své pacienty často v mezních nebo smrtelných okamžicích. Její vyprávění proto není souborem veselých historek, ale spíše úvahou o hloubce našich vztahů se zvířaty a o jejich místě v našich životech. Ve svém líčení je vřelá a soucitná, píše se stejným zaujetím a empatií, jakou přináší svým pacientům.